ПОКЛОННИЧЕСКИ ПЪТ „СВЕТА ТРОИЦА“ ДО ДИВОТИНСКИЯ МАНАСТИР „СВ. ТРОИЦА“

За седма поредна година, на 28 май, празника Св. Дух, се проведе вторият от четирите поклоннически пътища на София – „Св. Троица‘. Еднодневният поход се организира и провежда с подкрепата на ОП „Туризъм” към Столична община всяка година в деня на храмовия празник на манастира. Маршрутът на поклонническия път "Света Троица" започва от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в град Банкя и завършва в Дивотински манастир „Св. Троица”. Преходът е около 8 км и се изминава за около 2 часа, като в по-голямата си част преминава по екопътеките, изградени около град Банкя.
И тази година поклонниците се събраха в ранната сутрин в храм „Св.св. Кирик и Юлита“ в гр. Банкя. Сред тях се отличаваха най-младият – 4 годишният Давид и неговата баба – 79 годишната Мария, които освен, че за първа година се включват в този поход, са и чести посетители в храм „Св. Климент Охридски“, кв. Люлин. Времето бе слънчево и меко. След отправената молитва в храма, хората минаха през двора на старата градска църква, наляха си вода от известните минерални извори на Банкя, и поеха на път.
Водени от иконата на Светата Троица, която в началото бе носена от малкия Давид, участниците в духовното пътуване пристигнаха в манастира, където се включиха в службата по случай празника. За първи път те внесоха иконата в новопостроения храм на манастира, наименуван на първите седемдесет апостоли, заели се да разпространяват вярата. Малко по-късно групата се отправи заедно с духовниците до близкото аязмо, където се извърши водосвет. След това всички бяха поканени да се присъединят към празничния курбан.
Днес поклонническите пътувания привличат все повече млади християни, водени от вярата в християнските традиции, като се превръщат в своеобразно изпитание на духа, защото поклонничеството може да се разглежда както като лично духовно преживяване, така и като нравствено общуване с другите.
Поклонническите пътувания до светите места от Софийската Мала Света гора са значимо за столичани събитие, което много успешно се популяризира от информационните центрове на ОП „Туризъм”.