Международно изложение World Tourism UNESCO

София участва за първи път в единственото изложение в света, посветено на промотирането на устойчив туризъм в полза на градове, места и обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство
По инициатива на Столична община България бeшe представена за първи път на Международното изложение World Tourism UNESCO, чието осмо издание се проведе в гр. Сиена, Италия от 22 до 24 септември 2017 г. в историческата сграда на Санта Мария делла Скала. Целта на форума е популяризиране на обектите под закрилата на ЮНЕСКО по света и насочване вниманието на обществеността към културния туризъм и към по-отговорния туризъм предвид факта, че обектите на ЮНЕСКО са специални места, които трябва да бъдат съхранени и защитени за благото на цялото човечество.
Столична община отправи покана за съвместно представяне към българските общини, на чиято територия има обекти на ЮНЕСКО. „България, и в частност София, разполагат с уникални артефакти, които се вписват успешно в нови туристически маршрути. Този факт, както и изключително големия интерес към дестинацията, ни мотивира да подемем тази инициатива“, сподели г-н Иво Маринов, директор на ОП “Туризъм“ .
Участието премина под мотото BULGARIA – SO MUCH TO SHARE. Щандът беше брандиран със специално изготвена за участието във форума визия, включваща мотото на участието и фотоси на всички 17 български обекта на ЮНЕСКО.
На българския щанд, заедно със Столична община – основен организатор на българското участие - бяха представени също общините Силистра и Перник. Участва и представител на Рилския манастир. София се представи на щанд от 16 кв.м., който беше разположен в най- просторната зала на музейния комплекс Санта Мария делла Скала. Мястото беше комуникативно, осигуряващо голям поток посетители.
На 22 септември, в зала „Сан Галгано” на музейния комплекс, в присъствието на представители на медии, туроператори и турагенти се проведе презентацията на тема Bulgaria – so much to share. На фона на филм за обектите на ЮНЕСКО в България, посланикът на Република България в Италианската република, Република Сан Марино и Малта г-н Марин Райков, запозна присъстващите с възможностите за туризъм в красивата ни страна. Последва представяне на София с Боянска църква и Бистришките баби, на Рилския манастир, биосферен резерват „Сребърна” и обичая „Сурва”.
Директорът на ОП ”Туризъм” Иво Маринов презентира обектите на ЮНЕСКО в София, запозна присъстващите с бурното развитие на София като туристическа дестинация.
В Сиена София представи Боянската църква и Бистришките баби. Участниците и гостите на форума станаха първите свидетели на представянето на 3D модел на Боянската църква - един от културните символи на България, чрез добавена и виртуална реалност. Интерактивната платформа им даде уникалната възможност да видят храма проектиран в 3D на място, в Сиена, да направят виртуална разходка в храма и да разгледат стенописите от 1259 г., слушайки увлекателната история на фона на музика, написана специално за случая. София беше подготвила и специални подаръци, които позволяват на посетителите да визуализират 3D модела на Боянската църква навсякъде и по всяко време.
Доказателство за доброто представяне са публикациите ,които се появиха в италиански медии и в социалните мрежи, непосредствено след презентацията и следващите дни.