Поклоннически път „Покров Богородичен“ за осми пореден път

На 1 октомври (понеделник)  – празникът „Покров Богородичен“ за осми пореден път се проведе поклоннически път "Покров богородичен" до Кремиковския манастир. Събитието е по инициатива на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и се осъществява със съдействието на ОП „Туризъм” при Столична община и с благословението на Софийската митрополия.

В ранната сутрин хора на различна възраст се събраха в малкия, старинен храм „св. Петка“, в квартал Кремиковци. Най-малкият поклонник бе само на девет месеца.  Въпреки ниските температури групата влезе в църквата, където се прочете молитва за път. После заедно тръгнаха пеша по пътя към един от най-старите и красиви манастири в софийската мала света гора - Кремиковски манастир „Св. Георги Победоносец”. Малко след като потеглиха, към тях се присъединиха и жителите на квартала и заедно, пеейки тропара на Богородичният покров, навлязоха в гората. Наблизо се чуваше жуженето на манастирските кошери, а точно пред дверите на обителта ги посрещнаха всички празнуващи, начело с отец Серафим Янев и няколко от манастирските котки. Оттам започна и тържественото включване на групата в литургията и празника. Непосредствено след края й се извърши и превърналия се в традиция водосвет, а малко по-късно всички присъстващи опитаха от храната на манастира, както и от меда на пчелите, чието жужене чуха, малко по-рано.

През годините този поклоннически маршрут се утвърди като предпочитан от хората, желаещи да се докоснат не само до духовното, но и до културното наследство, запазило се в пределите на манастира през вековете.