Поклоннически път „Рилският Чудотворец“

С богослужение на празника Преображение Господне в Рилската света обител завърши тазгодишният поклоннически път „Рилският Чудотворец“. Събитието се проведе за осма поредна година в дните от 1 до 6 август, като в него взеха участие над двеста и четиресет души не само от България, но и от няколко други страни като Германия, Етиопия, както и наши сънародници, живеещи отвъд граница. Събитието бе организирано с помощта на общинско предприятие „Туризъм“ към Столична община.

Малкият Камино, както вече е известен поклонническият път, започна на 1 август,  след отслужено богослужение в храм „Св. София“ в българската столица. След това с лития поклонниците тръгнаха в посока ротондата „Св. Георги Победоносец“, където поклонниците извършиха молитва за път. А малко след това се отправиха по пътеките на Витоша - първата пустиня, приютила търсещия уединение Йоан. Там посетиха и извършиха богослужения в параклис „Св. Йоан Рилски“, както и в някои други храмове, свързани с делото на пътуването.

След Витоша, следвайки пътя на мощите, завърнали се от Велико Търново в Рилския манастир преди повече от пет века, поклонниците се отправиха към Цари Мали град.

На следващия ден носещите икона с образа на Светеца и хоругва с неговия лик преминаха през село Клисура и започнаха изкачването на Рила. Всяка година тази планина се превръща за поклонниците в най-велик душевен и физически подвиг със своята непристъпност и висока надморска височина.

Една от задължителните спирки на Поклонническия път и своеобразна кулминация бе Водосветът на езерото „Бъбрека“, едно от най-красивите в района на Седемте рилски езера. След това групата се отправи в посока Рилски манастир, а малко преди да пристигне в Светата обител, тя бе пресрещната от миряни. Вярващите пристигнаха в обителта малко след вечернята в храма, където се поклониха пред нетленните мощи на Създателя на Рилската обител.

Поклоннически път „Рилският Чудотворец“ е не просто едно пътуване, основано на религиозни ценности, то е едно лично пътуване, един малък Камино. Вече осем години то прави така, че много хора да преминат пътя от София до Рилския манастир – пътя на пренасяне на мощите на св. Йоан Рилски.